Handras – XMS

Andrást (avagy Handrást) körülbelül öt éve ismertem meg röviddel azután, hogy elkezdtem dolgozni a Hdsys (ma Apcom) megbízott ügyvezetőjeként. Akkoriban az Apple személyes jelenléte hiányában ez a cég látta el az Apple magyarországi kvázi képviseletét azaz építette a piacot, és ellátta termékekkel a nem túl nagyszámú kereskedőt. A legfontosabb partnerek meglátogatása során találkoztam Andrással.

Egy nagyon színpatikus, energikus sráccal találkoztam, aki a visegrádi utca környéken üzemeltette akkor még házimozis boltját, ahol már Apple cuccokat is árult nem kis sikerrel. Olyan srác volt aki gyakorlatilag a boltban lakott, és olyan supporttot adott a vásárlóinak, hogy majdnem biztosan visszatérő vásárlók lettek. Mesélte, hogy a reggeli cigi-kávé kombó alatt is bekéredzkedtek a vásárlók és ha már ott voltak akkor általában vettek is valamit. Már akkor is feltűnt, hogy sikerét a kegyetlen őszinteségének köszönhette. Nem próbálta mindenáron rábeszélni a vásárlót egy drágább de számára esetleg haszontalan hülyeségre, inkább megmondta hogy figyelj inkább vedd meg a kisebb konfigurációt és a maradék pénzeden meg vegyél esetleg mást.
Felmerült az ötlet, hogy a szigorodó APR (Apple Premium Reseller) feltételek miatt próbálja meg és költözzön át valamelyik plázába, “rendes” boltba. Ez a Duna Pláza volt, aminek megnyitásánál már sikerült bábáskodni. Már ott és akkor látszott az a maximalizmus, hogy valami egyedülállót, majdnem tökéleteset szeretett volna létrehozni. Lehetett volna boltot nyitni sokkal egyszerűbb megoldásokkal, és olcsóbb anyagokkal, de a legszebbet a legmenőbbet kereste. A megnyitás utáni siker nem maradt el, köszönhetően a boltnak, a profi kollégáknak és persze az itt még nem említett blognak. (handras.hu) Maradt az őszinteség, ha valami nem tetszett akkor azt megírta, nem kis fejtörést okozva az akkor már Magyarországon is céget alapító Apple munkatárasainak. Ha bejelentettek egy új terméket, Handrás felült a repülőre, sorban ült, állt, blogol és másnap már itt is volt az a termék amit az Apple Magyarországon csak hetek esetleg hónapok után akart bemutatni és kézbe adni. A kritikákra mindig az volt a válasz hogy ezt ő mint Handrás a blogger vette és hozta haza a boltba megmutatni másoknak. (persze mára már minden magára valamit is adó kereskedő átvette ezt a gyakorlatot) Persze a blogon napról napra születnek a termék tesztek, és ha valami kritikát érdemel az nagyon csúnyán, őszintén meg is kapja. Mondjuk az Apple nem sűrűn csinált bakikat az utóbbi pár évben.

Most pedig megnyílt a második üzlet is Budapesten, a siker borítékolható!
Miért is, fanyaloghatnának a kritikusok? Mert Handrás rájött, hogy egy prémium márkát nem lehet eladni egy pincehelyiségben, igenis a boltnak is prémiumnak kell kinéznie. Rájött arra, hogy a mindenáron meggyőzés nem biztos. hogy a legjobb stratégia, és rájött arra is hogy az őszinteség, bár néha rövidtávon ellentmondhat az üzleti érdekekkel, hosszútávon kifizetődő.
Bár már nem foglalkozok Apple termékekkel, (néha azért titokban használok egy párat 🙂 ) de minden reggel megnézem Handrás blogját, és figyelem, hogy mi történik az XMS FB oldalán is. Hajrá András!

Kategória: IT, Uncategorized | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.