NFL Miami Dolphins vs. New York Jets. Első rész

Egy kedves barátom révén két éve be lettem oltva amerikai focival, az érv egyszerű volt: “ha már Amerika mániás vagy (a buzi szót használta :), az hogy lehet, hogy nem nézed az NFL-t”

Megnéztem egy két meccset, elmagyarázta a szabályokat, utánaolvastam és rájöttem hogy nem véletlenül ez a sport a világon a legtöbb nézőt a TV-k elé szegező sport. Izgalmas, nincs mismásolás, ápolás, megjátszás. Van viszont challenge, videóbíró, és kőkemény munka a fizetésért és a néző szórakoztatásáért.

Két hete volt szerencsém a Miami Sun Life stadionjában végignézni élőben egy meccset, de nem is a meccsről írnék most, hanem az azt körülvevő szervezésről.

Maga a stadion 75 ezer ember befogadására alkalmas, el sem tudtam képzelni, hogy ennyi embert hogyan lehet belogisztikázni egyszerre, ismerve azt a tényt, hogy a 75 ezerből szerintem 74 900 kocsival érkezik a helyszínre.

Első lépés volt a jegyvásárlás. Ezt a Ticketmaster oldalon tettem meg, kb két perc alatt a meccs előtt két hónappal, bár már akkor szinte el volt foglalva az összes ülés. Csak a miheztartás miatt jegyzem meg itt, hogy mozgó 3D modellben lehet megnézni azt, hogy egy adott ülésről pont mit látsz… és ha a FB-on egy alkalmazást engedélyezel a haverjaidat is meg tudod nézni hogy hol ülnek… Sajnos mivel tengerentúli vásárló voltam, a jegyet csak a “will call” opcióval lehetett megvenni, azaz az esemény előtt a pénztárban tudja felvenni a jegyet az, aki vásárolta ha bemutatja a kártyát amit használt és igazolja magát hogy ő az valóban. Na mondom, állhatok majd órákat sorba miután bejutottunk mire a jegyet megkapjuk. (helyieknek elég kinyomtatni a jegyet, vagy postán kiküldik)

Egykor kezdődött a meccs, reggel amikor felkeltünk a helyi TV csatorna már kiemelt hírekben és kiküldött kamerával mutatta a parkolóban bulizó embereket?! ÚÚristen soha nem fogunk bejutni…

Megindultunk, és kb. fél óra alatt elértük a stadion környéket, bár nem kevés kilométert vezettem már az USA-ban, de sikerült háromszor elcseszni a kijáratot, a hatsávos autópályán. (Waze nevű navit használtam, amiről még írni fogok, de elöljáróban annyit, hogy online figyeli a forgalmat, jelzi a rendőröket, és automatikusan áttervez, ha tud egy gyorsabb utat) Meglátva az autók mennyiségét, azonnal biztos voltam benne, (magyar mentalitás) hogy még a meccs végere se tudunk beérni. Ilyet lehetett látni a felüljáróról:

A meglepetés az volt hogy, kb annyi rendőr volt szolgálatban, amennyi Magyarországon és Ausztriában van összesen, minden méteren karácsonyfaként kivilágított rendőr, seriff, és egyéb elfogó autók álltak és a szerv nem kocsiban ült és a Bors magazin olvasta, hanem kint állt, és egy-egy szigorú nézéssel irányította a kocsikat. Akkora tekintéllyel hogy tényleg elég volt kicsit szigorúbban néznie a Ford kapaszállítóban ülő kapatos társaságokra és ezek azonnal helyet adtak, lehúzódtak, beengedtek. Közben rémülten érdeklődtünk hogy nekünk merre kéne parkolni, és mindenki kedvesen mutogatott hogy menj csak barátom tovább, meglátod jó lesz 🙂

Kb. 15 perc alatt beértünk a fizetős parkolóba ahol 25$-becsengetése után leraktuk az kocsit, persze úgy hogy folyamatosan töltötték fel a sorokat, és pontosan jelezték hogy hol tedd P-be kocsit. Se előbb se később, pont ott.

Három perc alatt odaértünk a stadionhoz, nyilván itt körbe be lehet menni és nem kell kerülgetni. A séta alatt átmentünk a piknikező, Mr. Maligánnal már jó barátságot kötött társaságok között. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy nagy pickup, sörsátor, székek, kurva nagy hifi, Weber sütők, néhol plazma TV. Kb ilyen a hangulat:

A legmenőbb cucc, a pickup vonóhorgára rendszeresített, atom gázgrill. Ezt már utólag, összecsukva fotóztam le:

Will Call, beváltásához, kb. 8 pénztár volt nyitva, 5-en álltak előttünk, 20 másodperc volt egy ember. Hitelkártya és személyi bedug az ablakon, bácsi jegyet kiad, jó szórakozást. Ennyi. Nem pöcsöl, nem néz listát, nem vág ki, nem ragaszt, nem bénázik, fogja lehúzza a kártyát megnézi te vagy-e az valóban és kiadja a jegyet. Ennyi, nem bonyolult…

Beléptetés mint egy koncert, 28 kapu, nincs sorállás, kis farudacskával belekotornak a csomagodba és már mehetsz is. “jó szórakozást”. Elvben nem lehet vizet meg még egy csomó cuccot bevinni.

Helyünk megtalálása kb. 1 perc volt, itt se nagyon kellet mászkálni meg kérdezősködni. Egyértelmű jelzések, hülye biztos szervezés. Bent már nagy hangulat volt, mert nyitva volt az összes bár, kajás, mörcsi bolt. A jelenlévő emberek közül kettőnek nem volt, Dolphin vagy Jets meze, azok mi voltunk 🙂 Óvatosságból 🙂 A legnagyobb szurkolói atrocitás egy-egy Jet mezes  szurkolónak való vicces beszólás volt 🙂 Helyünket elfoglalva szinte azonnal megjelentek a mozgóárusok, akik sört meg mindenféle egyéb kaját árultak, bár megjegyzem hogy szerintem a stadion bármelyik székétől max 10 métert kell menni egy sörért. Ezt gondolom modellezték a bevétel maximalizálása érdekében. 🙂

folyt. köv

Kategória: NFL | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.