A Kerckhaert hivatalos importőre 8097 Nadap Templom köz 21. +36/20-333-5122 info@patkobolt.com

747-0004-007

Megérkezett az egyedülálló táplálék kiegészítő, a pata egészségéért

A táplálkozás hatása a pata növekedésre és az egészséges pata minőségére ismeretlen volt 1979-ig, amikor J. Frank Gravlee , (DVM , MS, CNS) kifejlesztette és bevezette Farrier Formula® -t . Ezzel egy új szegmens jött létre a lovas iparban.

A Farrier  Formula® úgy lett kifejlesztve , hogy a szükséges tápanyagokat, a megfelelő mennyiségben tartalmazza ahhoz, hogy ló erős szerkezeti és kötőszöveti fehérjéket építsen (inak, szalagok, csontok, ízületek). Már a  kezdetektől fogva – majdnem harminc évvel ezelőtt – tartalmazott olyan esszenciális tápanyagokat, mint például a foszfolipidek, omega zsírsavak, stb.  melyek jelentőségét csak a közelmúltban ismerték fel, mint fontos alkotó elemeket az egészséges bőr szöveteiben.

Ez volt a leginkább ajánlott, lovak számára készült termék az Egyesült Államokban az utóbbi tizenkét évben, olyan sztenderd, amelyet azóta is sokan próbáltak utánozni sikertelenül, hiszen a Farrier Formula ® az első olyan termék, mely a maga nemében egyedülálló, meggyőző tudományos kutatásokon alapul, amelyek  tudományos folyóiratokban is publikálásra kerültek.

Hogyan fejlesztették ki a Farrier Formula ®-t?

A Farrier Formula® az első olyan táplálék kiegészítő, amelyhez tudományosan megalapozott kísérletekben vettek vért több száz lóból laboratóriumi vizsgálatokhoz. Több, mint 175 különböző paraméterre vizsgáltak minden vérmintát. Az adatokból  egy számítógépes adatbázis készült, mely segítségével Dr. Gravlee képes volt elvégezni egy statisztikai elemzést arról, mely tápanyagok hiányoznak a rossz minőségű patájú lovak szervezetéből. Miután a hiányos tápanyagokat azonosította, Dr. Gravlee előállította a Farrier Formula®-t, mind étrend kiegészítőt az egészséges patákért. Minden egyes Farrier Formula® adagjában harminc év tapasztalata, kutatása, számos klinikai és helyszíni vizsgálata tükröződik.

Hogyan működik a gyakorlatban?

1988-ban a Dr. Gravlee által kifejlesztett Farrier Formula® független egyetemi kutatások alkalmával ismét bizonyította hatékonyságát. Dr. Susan Kempson vezetésével kutatást végeztek az Edinburgh-i egyetemen, arra keresve választ, hogy milyen módon működik a Farrier Formula® és hogyan biztosítja a tápanyag ellátást, annak érdekében, hogy a lovak erős kötőszöveti fehérjéket tudjanak építeni.

A kötőszöveti fehérjék az emlős szervezetben formát és erőt adnak az összes főbb szervnek és szövetnek. A szervezetben található összes fehérje, több mint 40 %-a a kötőszövet , ami messze a leggyakoribb fehérje forma.

A kötőszöveti fehérjék együttesen szálakat alkotnak, amelyek kapcsolódnak a szomszédos szálakhoz is. Az így összekötött rostok ereje függ a keresztkötések számától . Ezek a keresztkötések kémiailag viszonylag drágák a szervezetben. Ha a megfelelő vegyi anyagok, tápanyagok a táplálékból nincsenek jelen, kevesebb keresztkötés jön létre és  a szövet, melyet felépítenek gyengébb lesz.

A pata kötőszövet szilárdsága és rugalmassága attól függ, hogy mennyire sok a keresztkötés. Így egy erős, egészséges patát csak akkor lehet felépíteni, ha megfelelő a táplálkozás .

Pozitív eredmények a Farrier Formula® takarmányozásakor

A Farrier Forma® etetése után mindössze két héten belül látható a fényes, mélyebb színű külső felület (fénymáz réteg).  9-10 hét után új, erős, egészséges növekedés lesz látható a párta alatt és a különbség a szerkezetben szabad szemmel is látható. A belső változások, bár nem láthatóak,  ugyanolyan drámaiak.

Az időtartamot, amíg a Farrier Formula®-t  adagolni kell, az határozza meg milyen kezdeti problémát akarunk megoldani. Ha az a cél az, hogy javítsa az általános egészségügyi állapotot és a bőr és a szőr megjelenését, az adagolást körülbelül 1-2 hónapig kell folytatni. Ha az cél az, hogy hosszú és egészséges gyönyörű sörény és a farok növekedjen, az adagolást addig kell folytatni, amíg a sörény és a farok eléri a kívánt méretet és minőséget. A szükséges idő ahhoz, hogy teljesen átalakuljon a patafal, a talp és a nyír körülbelül 9-12 hónap. Ezért az a legjobb, ha továbbra is etetjük a terméket, amíg a pata minősége teljesen átalakul még akkor is, ha már két hónapon belül láthatóak a változások.

A fenti esetekben, ha a kívánt eredményeket elértük, általában az etetés mennyiségét csökkenteni lehet a felére,  annak érdekében, hogy fenntartsuk a kívánt hatást. Minden ló más. Például néhány telivér és meleg vérű fajta megkövetelheti a folyamatos etetést. Az arabok és az arab félvéreknek általában  elég 1/2 csésze naponta. Fontos, hogy az összes lovat az optimális szinten tartsuk a jó és egészséges pata kialakítása és fenntartása érdekében. Általában ugyanazok  a genetikai, környezeti és tartási tényezők okoznak problémát a kezdetekben és ezek permanensen jelen vannak a ló életében.

Ha valaki nem látja az elején a várt eredményt a Farrier Formula® etetés elkezdése után nyolc-tíz hétig, ez jelzés arra, hogy más, egyéb tényezők is szerepet játszanak a táplálkozás mellett. Ezek lehetnek genetikai, környezeti és tartási problémák. Annak érdekében, hogy a problémát időben tudjuk megoldani, a Life Data Labs-ot  azonnal értesíteni kell , hogy a táplálkozási tanácsadók bevonásával meghatározása a cselekvés irányát .

Az elégedett ügyfelek világszerte bizonyítják, hogy akár 25%-os javulást is el lehet érni a takarmányozás hatékonyságában  a Farrier Formula® etetése után . Ennek valószínű oka, hogy javul az emésztés és a takarmányból származó tápanyagok felszívódását is elősegíti a Farrier Formula® .

A Farrier Formula ® használata idősebb lovaknál

A Farrier Formula® etetése egy idősebb lóval, annak ellenére, hogy nincs pata problémája számos előnnyel jár. Az öregedés egyik problémája az, hogy etetéskor a ló kevésbé hatékonyan rágja meg  a takarmányt és miután az eléri az emésztőrendszert, a tápanyagok felszívódásának csökkenését vonja magával. Továbbá, a kötőszövet, beleértve a bőr, pata, csont, inak és izmok nem olyan erősek és egészségesek, mint a fiatalabb lovaknál. A másik probléma az, hogy idős korban az anyagcsere általában lelassul, mert  csökken a pajzsmirigy hormon termelése (tiroxin) .

A Farrier Formula® segít a fenti problémáknál, növeli a takarmányozás hatékonyságát javítja az emésztést. Emellett pozitív hatással van az elöregedett és a meggyengült kötőszövetre azáltal, hogy biztosítja a szükséges tápanyagokat az erős és egészséges kollagéneket. Sok korosabb lónál az alacsonyabb aktivás miatt csökken a tiroxin mennyisége, a Farrier Formula® tartalmaz jódot és az esszenciális aminosavak közül a tirozint, amelyek a szükséges építőkövei a pajzsmirigy által termelt tiroxinnak.

Tápanyagpótlás és a genetika

A genetika meghatározza a fizikai és biokémiai tulajdonságait a lónak, melyek kétféle hatással vannak a ló patájára: fizikailag és kémiai hatással. A megfelelő táplálkozás és a tartási körülmények lehetővé teszik, hogy a genetika a legteljesebb mértékben érvényesüljön, és segíti a lovat, hogy a legjobb patát építse fel amit a génjei lehetővé tesznek. A ló örökli a maximális méretet, erős és vastag patafalat és talpat. Azt is örökli, milyen módon tudnak a fogyasztott tápanyagok felszívódni és hasznosulni. Ez magyarázza, hogy azonos takarmányozási és tartási körülmények között tartott lovaknak is eltérő a pata egészsége. Azt is megmagyarázza, hogy az ló, amelynél strukturális és tápanyaghiány lép fel valószínűleg egész  életében szükség lesz kiegészítésre, hogy pótolja ezeket a tápanyagokat.

A lovakat addig lehet nyugodtan etetni Farrier Formula® -val, amíg szükséges

A Life Data Labs javasolja, hogy a Life Data DisinfectantTM és a Right Step ® termékeket együtt alkalmazzuk a Farrier Formula®-val, hogy teljes körű ellátást biztosítsunk a patának és csökkentsük a pata fertőzések, mint a nyír és a fehér vonal problémák előfordulását.

A Farrier Formula® adagolása

A takarmányban ügyeljünk a jó minőségű széna és gabona arányra!

A Farrier Formula®-t bele kell keverni a jó minőségű széna és gabona adagokba. Szüntesse meg a korpa diétát, amennyiben lehetséges! A fitinsav és a foszfor tartalma miatt a korpa megváltoztathatja a kalcium / foszfor felszívódásának arányát vagy más ásványi egyensúly hiányhoz vezet.

Egy szabványos mérő pohár ( 237 ml ) kb. 170 gramm terméket tartalmaz.
Két csésze ( 474 ml ), 340 gramm terméket tartalmaz .

Felnőtt etetés

Minden  450 kg testtömegre – egy mérő pohár ( 170 g ) terméket naponta.
Testsúly napi mennyiség
225 kg – 1/ 2 csésze ( 85 g ) naponta
450 kg – 1 csésze ( 170 g ) naponta
675 kg – 1 + 1/ 2 csésze ( 255 g ) naponta
900 kg – 2 csésze ( 340 g ) naponta

Felnőtt szinten tartás

A kezdeti 6-8 hónap után, a takarmányozási szint általában csökkenthető akár felére. Ha a probléma továbbra is fennáll, újra kell kezdeni etetést a fenti felnőtt etetési séma szerint.

További információk: www.lifedatalabs.com és www.patkobolt.hu
Információ és megrendelés: info@patkobolt.com vagy +36-20-9365-076
Kövess minket a facebookon is: pataelixir

Tápanyagösszetétel / 170 gr (1 adagolópohár)*
Keményítő, szénhidrát és keményítő cukor (lásd lent)            1.4 %        2.4 grams
*WSC (vízben oldott szénhidrátok)                    3.5 %        6 grams
*NFC (nem rostos szénhidrátok)                    16 %        27 grams
*ESC (egyszerű cukor)                        2.9 %        5 grams
Fehérje, zsír, rostok and hamu
Nyers fehérje (Min)                            19.00 %        32,300 mg
Nyers zsír (Min)                            7.1 %        12,000 mg
Nyers rostok (Max)                            18.2 %        31,000 mg
Hamu (Max)                            12.5 %        21,250 mg
Aminosavak
Lysine (Min)                            0.91 %        1,550 mg
DL-Methionine (Min)                        3.10 %        5,300 mg
Cystine (Min)                            0.24 %        400 mg
Glycine (Min)                            0.81 %        1,380 mg
Proline (Min)                            1.09 %        1,850 mg
Tyrosine (Min)                            0.50 %        850 mg
Phenylalanine (Min)                        1.03 %        1,750 mg
Foszfolipidek
Phosphatidylcholine (Min)                        1.46 %        2,480 mg
Zsírsavak
Omega 3 zsírsav (Min)                        0.59 %        1,000 mg
Omega 6 zsírsav (Min)                        2.64 %        4,480 mg
Transz zsírsavak                            0.0 %        0.0 gm
Ásványi anyagok
Calcium (Min)                            1.0 %        1,700 mg
Calcium (Max)                            1.4 %        2,380 mg
**Vas                                1,310 ppm    Poor Bioavailability
Foszfor (Min)                            0.56 %        950 mg
***Kálium                            1.9 %(see below)     3,200 mg
Sodium (Max)                            0.15 %        255 mg
Cink (Min)                            1,471 ppm    250 mg
Réz (Min)                                541 ppm        92 mg
Kobalt (Min)                            11.2 ppm        1.9 mg
Jód (Min)                                7.1 ppm        1.2 mg
Vitamins
Aszkorbinsav (Vit C) (Min)                        0.6 %        1,020 mg
Biotin (Min)                            118 ppm        20 mg
Choline (Min)                            5,000 ppm    850 mg
Inositol (Min)                            4,471 ppm    760 mg

Egy mérőpohár (237 ml) 170 gr terméket tartalmaz.
*A Farrier Formula nem tartalmaz hozzáadott cukrot vagy melaszt. A Farrier Formulából származó keményítő, szénhidrát (WSC és NFC) és cukor napi adagja nagyon alacsony és nem szignifikáns az egyéb takarmányozásból származó keményítő, cukor és szénhidrát napi beviteléhez viszonyítva.
**A Farrier Formula vastartalma a pellet formátum nedvességtartalmának (hydrated sodium calcium aluminosilicate, natural clay) megőrzéséből ered, vas-oxid formájában. A vas felszívódása a vas-oxid formátumból minimális; így a Farrier Formula minimális és nem szignifikáns mennyiségben tartalmaz felszívódó vasat. Amennyiben vas pótlás kívánatos, akkor egyéb forrásokból és egyéb formában szükséges azt pótolni, pl:
***A Farrier Formula nem tartalmaz hozzáadott káliumot, bár elenyésző koncentrátumban, néhány összetevőhöz kapcsolódva előfordul (pl:alfalfa). A minimális előfordulási mennyiséget figyelembe véve, a Farrier Formulából származó kálium bevitel a teljes takarmányozáshoz viszonyítva elhanyagolható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.